Samar Khanafer: Tort bezowy

Białka mieszamy z cukrem delikatnie w kąpieli wodnej, aby z zimnych nabrały temperatury lekko ciepłej. Potem ubijamy je w mikserze aż do momentu, kiedy będziemy mogli odwrócić miskę i nic się nie wyleje/wysypie. Masę przekładamy na blachę w postaci sporych kół za pomocą rękawa cukierniczego. Pieczemy w piekarniku aż beza będzie sucha i chrupiąca w 150 stopniach.
Mascarpone ubijamy z bitą śmietaną, dodajemy wcześniej namoczony szafran, sok z limonki i trochę cukru.
Kroimy mango, czyścimy granata.
Na patelni mieszamy wodę cytrynową z cukrem i grzejemy aż do uzyskania lepkiej i ciągnącej się masy.
Całość łączymy w następujący sposób: beza, delikatna warstwa konfitury z płatków róż, krem mascarpone, beza, konfitura, krem, beza, krem, owoce, płatki migdałów, delikatnie dekorujemy "krówką" z wody różanej.
Dawid Budzich: Tort z biszkoptem namaczanym w likierze wiśniowym

Biszkopt :
6 jaj
120 g cukru
100 g mąki
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, powoli przesiewać mąkę i delikatnie mieszając połączyć z puszystą masą jajeczną. Wylać do natłuszczonej tortownicy i piec ok 35 min. Wystawiony biszkopt przekroić w poprzek na pół.
Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 żółtka
200 g śmietany 36%
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, dodać żółtka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Ubić śmietanę i połączyć z czekoladą delikatnie mieszając.
Krem kawowy
500 g mascarpone
250 g śmietany 36 %
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżek cukru pudru
Dekoracja:
listki czekoladowe
płatki kwiatów jadalnych
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić śmietanę, dodać do mascarpone, delikatnie połączyć dodając przestudzoną esencję kawy.
Biszkopty nasączyć nalewką wiśniową nie mocniejszą niż 20-25 % alkoholu. Na biszkopt nałożyć mus czekoladowy, na niego wiśnie, krem kawowy, kolejny biszkopt znowu mus, i krem. Boki tortu posmarować kremem kawowym, dekorować różyczkami z musu, i płatkami białych róż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz