Masterchef

2 najlepsze ciasta z masterchef!

Samar Khanafer: Tort bezowy

 


Samar Khanafer: Tort bezowy
Samar Khanafer: Tort bezowy
Tort bezowy, krem szafranowo – limonkowy, figi, mango, granat, pistacje, płatki migdałówBiałka mieszamy z cukrem delikatnie w kąpieli wodnej, aby z zimnych nabrały temperatury lekko ciepłej. Potem ubijamy je w mikserze aż do momentu, kiedy będziemy mogli odwrócić miskę i nic się nie wyleje/wysypie. Masę przekładamy na blachę w postaci sporych kół za pomocą rękawa cukierniczego. Pieczemy w piekarniku aż beza będzie sucha i chrupiąca w 150 stopniach.

Mascarpone ubijamy z bitą śmietaną, dodajemy wcześniej namoczony szafran, sok z limonki i trochę cukru.

Kroimy mango, czyścimy granata.

Na patelni mieszamy wodę cytrynową z cukrem i grzejemy aż do uzyskania lepkiej i ciągnącej się masy.

Całość łączymy w następujący sposób: beza, delikatna warstwa konfitury z płatków róż, krem mascarpone, beza, konfitura, krem, beza, krem, owoce, płatki migdałów, delikatnie dekorujemy "krówką" z wody różanej.

Dawid Budzich: Tort z biszkoptem namaczanym w likierze wiśniowym 

 

Dawid Budzich:  Tort z biszkoptem namaczanym w likierze wiśniowym
Dawid Budzich: Tort z biszkoptem namaczanym w likierze wiśniowym
Tort z biszkoptem namaczanym w likierze wiśniowym Kandyzowane wiśnie, krem czekoladowy i kawowy, liście czekoladowe, płatki kwiatów Biszkopt :
6 jaj
120 g cukru
100 g mąki

Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, powoli przesiewać mąkę i delikatnie mieszając połączyć z puszystą masą jajeczną. Wylać do natłuszczonej tortownicy i piec ok 35 min. Wystawiony biszkopt przekroić w poprzek na pół.

Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 żółtka
200 g śmietany 36%

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, dodać żółtka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Ubić śmietanę i połączyć z czekoladą delikatnie mieszając.

Krem kawowy
500 g mascarpone
250 g śmietany 36 %
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżek cukru pudru
Dekoracja:
listki czekoladowe
płatki kwiatów jadalnych

Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić śmietanę, dodać do mascarpone, delikatnie połączyć dodając przestudzoną esencję kawy.
Biszkopty nasączyć nalewką wiśniową nie mocniejszą niż 20-25 % alkoholu. Na biszkopt nałożyć mus czekoladowy, na niego wiśnie, krem kawowy, kolejny biszkopt znowu mus, i krem. Boki tortu posmarować kremem kawowym, dekorować różyczkami z musu, i płatkami białych róż.

Dominika Wójciak: Tort z karmelizowanym kumkwatem

 

Dominika Wójciak: Tort z karmelizowanym kumkwatem
Dominika Wójciak: Tort z karmelizowanym kumkwatem
Tort z karmelizowanym kumkwatem, krem limonkowy, biała czekolada, całuski bezowe, różeBiszkopt:
7 jajek
200 g cukru
125 g maki pszennej
75 g maki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka ubić z solą na szytwną pianę, cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie, nie przestając ubijać dodać żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać obydwa rodzaje mąki przesiane przez sito. Ciasto rozłożyć równomiernie do dwóch tortownic o takiej samej średnicy i piec 15-20 minut w 180 st. Wystudzić.
Nasączenie:
100 ml mocnej herbaty
1/2 limonki
50 ml rumu

Do zaparzonej herbaty dodać plastry z połowy limonki i odstawić. Gdy nasączenie będzie zimne dolać alkohol.
Krem:
8 limonek
4 jajka
125 g cukru
200 g masła
500 g mascarpone
Sok z limonek zagotować z otartą wcześniej skórką z dwóch owoców, masłem i cukrem. Jajka rozbełtać i cały czas mieszając zahartować je gorącym syropem z limonki, masła i cukru. Masę przelać z powrotem do rondelka i cały czas mieszając podgrzewać aż zgęstnieje. Gotowy krem przetrzeć przez sito, przykryć folią by nie powstał kożuch i schłodzić. Zimne mascarpone utrzeć mikserem razem ze schłodzonym kremem limonkowym.
Kumkwaty kandyzowane:
100 g kumkwatów
150 g cukru
150 ml wody
Wodę zagotować z cukrem. Dodać pozbawione pestek plasterki kumkwatów i gotować na wolnym ogniu aż plasterki pokryje gęsty syrop.
Dekoracja:
100 g białej czekolady
jadalne kwiaty
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy łopatki cukierniczej rozprowadzić ją cienką warstwą na foli. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Złożenie tortu:
Na paterze ułożyć pierwszy blat i nasączyć go dobrze przy pomocy pędzelka limonkową herbatą z rumem. Wyłożyć połowę kremu i przykryć tort drugim blatem biszkoptu, który także dobrze nasączyć. Na górę wyłożyć resztę kremu, rozsmarowując go również cienką warstwą po bokach. Na kremie ułożyć plasterki kumkwatów. Bok tortu ozdobić plastrem białej czekolady a na wierzchu ułożyć jadalne kwiaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz