Aksamitny Sernik
Na ciasto:
- 15 dag mąki
- 7 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 50 dag tłustego, dobrze odsączonego białego sera
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- 5 dag mąki
- 1/2 l śmietanki 30 proc.
- polewa z białej czekolady
SPOSÓB WYKONANIA:
- Masło pokrój na kawałki i pozostaw, by zmiękło. Jajko rozmieszaj. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj szczyptę soli, masło, jajko i bardzo zimą wodę. Szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę (18 cm). Wstaw do lodówki.
Dominika Wójciak: Tort z karmelizowanym kumkwatem

Biszkopt:
7 jajek
200 g cukru
125 g maki pszennej
75 g maki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka ubić z solą na szytwną pianę, cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie, nie przestając ubijać dodać żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać obydwa rodzaje mąki przesiane przez sito. Ciasto rozłożyć równomiernie do dwóch tortownic o takiej samej średnicy i piec 15-20 minut w 180 st. Wystudzić.
Nasączenie:
100 ml mocnej herbaty
1/2 limonki
50 ml rumu
Do zaparzonej herbaty dodać plastry z połowy limonki i odstawić. Gdy nasączenie będzie zimne dolać alkohol.
Krem:
8 limonek
4 jajka
125 g cukru
200 g masła
500 g mascarpone
Sok z limonek zagotować z otartą wcześniej skórką z dwóch owoców, masłem i cukrem. Jajka rozbełtać i cały czas mieszając zahartować je gorącym syropem z limonki, masła i cukru. Masę przelać z powrotem do rondelka i cały czas mieszając podgrzewać aż zgęstnieje. Gotowy krem przetrzeć przez sito, przykryć folią by nie powstał kożuch i schłodzić. Zimne mascarpone utrzeć mikserem razem ze schłodzonym kremem limonkowym.
Kumkwaty kandyzowane:
100 g kumkwatów
150 g cukru
150 ml wody
Wodę zagotować z cukrem. Dodać pozbawione pestek plasterki kumkwatów i gotować na wolnym ogniu aż plasterki pokryje gęsty syrop.
Dekoracja:
100 g białej czekolady
jadalne kwiaty
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy łopatki cukierniczej rozprowadzić ją cienką warstwą na foli. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Złożenie tortu:
Na paterze ułożyć pierwszy blat i nasączyć go dobrze przy pomocy pędzelka limonkową herbatą z rumem. Wyłożyć połowę kremu i przykryć tort drugim blatem biszkoptu, który także dobrze nasączyć. Na górę wyłożyć resztę kremu, rozsmarowując go również cienką warstwą po bokach. Na kremie ułożyć plasterki kumkwatów. Bok tortu ozdobić plastrem białej czekolady a na wierzchu ułożyć jadalne kwiaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz